TÜBİTAK BİDEB 2205 Programı 2022 Yılı 1. Dönem Çağrısı

05 Nisan 2022 Salı

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2205-Lisans Burs Programı 2022 yılı 1. dönem çağrısı 31 Mart 2022’de başvuruya açıldı.

Programın Amacı:

Lisans öğrencilerini;
  • Temel bilimler ile sosyal ve beşeri bilimlere yönelimi teşvik etmek,
  • TÜBİTAK tarafından yürütülen bilim olimpiyatları ve proje yarışmalarında başarılı olmuş öğrencileri desteklemek,
  • Yaratıcı ve araştırmacı yönlerini ortaya çıkarıp gelişmelerini sağlamak,
  • Bilimsel düşünme ve araştırıcılığa yatkınlıklarını geliştirerek geleceğin bilim insanları olarak yetişmelerini sağlamak için lisans eğitim bursu vermektir.
Başvuru Koşulları:
  • T.C. vatandaşı veya 5901 sayılı kanunda geçen Mavi Kart sahibi olmak.
  • Daha önce bir lisans eğitimini bitirmemiş olmak.
  • Hazırlık sınıfı, yatay geçiş veya ara sınıftan başvuranlar için çağrı duyurusundaki “Bursların Devamı” bölümündeki şartları sağlıyor olmak.
  • OHAL kapsamında yürürlüğe konulan Kanun Hükmünde Kararnameler ile doğrudan veya anılan Kanun Hükmünde Kararnamelerde öngörülen usuller çerçevesinde meslekten, kamu görevinden veya ilgili kurumların teşkilatından çıkarılmamış olmak.

Aşağıdaki maddelerden herhangi birindeki koşulları sağlamak;

• Yurt içindeki üniversitelerin TÜBİTAK tarafından belirlenen Antropoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Arkeoloji, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyoloji, Coğrafya, Felsefe, Fizik, İlahiyat, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı örgün öğretim programlarından birine yerleşip kayıt yaptırmak şartıyla lisans anadalı normal eğitim-öğretim süresi tamamlanmadan önce YKS’de sayısal programlar için Y-SAY veya sözel ve eşit ağırlıklı programlar için TYT puan türünde ilk 25.000’e girmek.

• Yurt içindeki üniversitelerin TÜBİTAK tarafından belirlenen Antropoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Arkeoloji, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyoloji, Coğrafya, Felsefe, Fizik, İlahiyat, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı örgün öğretim programlarından birinde çift anadal programına kayıt yaptırmak şartıyla lisans anadalı normal eğitim-öğretim süresi tamamlanmadan önce YKS’de sayısal programlar için YSAY veya sözel ve eşit ağırlıklı programlar için TYT puan türünde ilk 25.000’e girmek.

• TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ile 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması Final Aşaması sonucunda birincilik, ikincilik veya üçüncülük alarak yurt içindeki üniversitelerin örgün öğretim programlarından birine yerleşip kayıt yaptırmak şartıyla lisans anadalı normal eğitim-öğretim süresi tamamlanmadan önce YKS’de sayısal programlar için Y-SAY veya sözel ve eşit ağırlıklı programlar için TYT puan türünde ilk 25.000’e girmek.

• TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatlarının (ortaokul düzeyi hariç) İkinci Aşama Sınavı sonucunda altın, gümüş veya bronz madalya alarak yurt içindeki üniversitelerin örgün öğretim programlarından birine kayıt yaptırmak.

• TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2202-Ulusal Bilim Olimpiyatları (ortaokul düzeyi hariç) İkinci Aşama Sınavı sonucunda, TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş veya bronz madalya alıp yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerin örgün öğretim programlarından birine kayıt yaptırmak.

• TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması sonucunda, TÜBİTAK tarafından gönderildiği Uluslararası Proje Yarışmalarında ülkemiz adına yarışarak birincilik, ikincilik, üçüncülük, dördüncülük veya özel ödül derecesi alıp yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerin örgün öğretim programlarından birine kayıt yaptırmak.
Başvuru Tarihi: 31.03.2022

Son Başvuru Tarihi: 20.04.2022 17:30

2205 Lisans Burs Programı burs miktarları için tıklayınız.

2205 Lisans Burs Programı çağrı duyurusu için tıklayınız.

Başvurular BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi’nden çevrimiçi yapılacaktır. Başvuru yapmak için lütfen tıklayanız.